Jak gotować winniczki? Przepis na ślimaki z masłem i pietruszką

2018-05-17 13:29

Podajemy instrukcję, jak przyrządzić w domu ślimaki winniczki i najprostszy przepis na ślimaki z masłem i pietruszką.Winniczki najlepsze są na wiosnę. Obfitują w nie nasze ogródki, działki i łąki. A może zebrać i spróbować? Piszemy jak gotować winniczki.

Jak gotować winniczki? Przepis na ślimaki z masłem i pietruszką
Autor: Shutterstock Winniczki najlepsze są w maju. Można je samodzielnie zebrać i przygotować.

Spis treści

  1. Winniczki: kiedy najlepiej zbierać ślimaki?
  2. Jak ugotować ślimaki? 
  3. Winniczki z piekarnika - dobry przepis

W kuchniach europejskich używane są trzy różne gatunki ślimaków lądowych. W Polsce występuje najpopularniejszy z nich, winniczek, sprowadzony z południa Europy przez zakonników już w średniowieczu. Mnisi hodowali ślimaki w ogrodach, jedząc je w okresie postów. Nie były uważane za “prawdziwe” zwierzęta, więc potrawy z nich przyrządzane uważano za postne i bezmięsne.

Winniczki: kiedy najlepiej zbierać ślimaki?

Uważa się, że ślimaki mają najlepszy smak wiosną. Wtedy w ich ciałach najmniej jest soli wapiennych, zużytych na budowę zimowej muszli. Można je samodzielnie zbierać, pamiętając, że w Polsce zgodnie z rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska legalnie zbierać można tylko te ślimaki, których muszla ma średnicę większą, niż 3 cm. Okres zbiorów jest przy tym ograniczony do jednego miesiąca – od 1 do 31 dnia maja.

Jak ugotować ślimaki? 

Zebrane ślimaki tradycyjnie głodzi się jedną lub dwie doby, by usunąć z ich ciał toksyny. Niektórzy wolą winniczki karmić zieloną sałatą i ziołami.

Winniczki z piekarnika - dobry przepis

Samo przygotowanie potrawy jest proste, choć nieco czasochłonne. Winniczki wrzuca się do wrzątku. Po krótkim (2-3 min.) obgotowaniu wyławiamy mięczaki i odcinamy jadalną część – stopę. Pozostałą część zwierzęcia trzeba usunąć z muszli i wyrzucić. Skorupki płuczemy wodą z octem, a nóżki dusimy na małym ogniu w rosole doprawionym białym winem i estragonem. W czasie godzinnego gotowania ślimaki mocno się skurczą. Wkładamy je do oczyszczonych skorupek, nakładając na każdą sztukę kawałek masła utartego z pietruszką i czosnkiem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw