Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku, jak gotować szparagi

Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku, jak gotować szparagi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jak ugotować szparagi białe i zielone, w jakiej ilości wody, co dodać do wody, jak długo gotuje się szparagi

Jak obrać i prawidłowo ugotować szparagi: opisujemy oraz prezentujemy instrukcję wideo. Tłumaczymy - w jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak gotować szparagi w garnku wysokim i płaskim, jak długo gotować szparagi zielone i białe.

Szparagi można przygotować na wiele sposobów, ale zawsze trzeba je ugotować. Zobacz JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, by były dobre. W jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak podać gotowane szparagi. Szparagi gotowane możemy podawać same, polane klasycznym sosem beszamelowym lub skropione sokiem z cytryny i prażonym słonecznikiem. Mogą być przygotowane w formie kremowych zup lub być  dodatkiem do sałatek, tart, pizz, czy też risotto. Zobacz cały proces gotowania szparagów na WIDEO - jak gotować szparagi.

Przepis na szparagi: wybór odpowiednich szparagów

Kupując szparagi, warto wybierać te jędrne i bez zielonych przebarwień. Szparagi w sklepie powinny stać w wodzie, a ich dolne końcówki powinny być niewysuszone. Ważna jest również ich grubość (ok. 1 cm). Zbyt grube szparagi nie będą smaczne. Nie kupujmy również szparagów zbyt cienkich, po których, ze względu na konieczność ich obierania, może nic nie pozostać. Białe szparagi obieramy z twardych końców od strony korzeni oraz ze skórki, by ugotowane warzywa nie były łykowate. Skórkę zdejmujemy zaczynając od dołu łodygi, a im bliżej pączka tym cieniej. 

Jak przechowywać szparagi? Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.

Przepis na szparagi: przygotowanie szparagów

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu.

Przepis na szparagi: gotowanie szparagów

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI: poradnik. Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Jeśli nie masz garnka, przeznaczonego do szparagów, wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.

JAK DŁUGO GOTOWAĆ SZPARAGI: szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka. Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10 min, a białe ok. 15 min. Białych szparagów nie należy solić! Czas gotowania szparagów zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Obejrzyj film - jak gotować szparagi