Gorąca czekolada z chili, malinami lub alkoholem - przepisy na gorącą czekoladę

2018-04-09 14:43

Gorąca czekolada to idealny napój na chłodne wieczory. Klasyczna czekolada na gorąco jest pyszna, ale warto wypróbować napoju z dodatkami, które podkręcą jej smak. Sprawdź, jak smakuje czekolada do picia połączona z ostrym chili, malinami lub z alkoholem.

Gorąca czekolada z chili, malinami lub alkoholem
Autor: Shutterstock Gorąca czekolada pobudza i koi zmysły. Jak to możliwe? To tajemnica czekolady

Spis treści

  1. Gorąca czekolada z alkoholem - przepis
  2. Czekolada na gorąco z chilli
  3. Przepis na gorącą czekoladę z malinami
  4. Gorąca czekolada z malinami
  5. Kawa mrożona z lodami i malinami

Podstawą do zrobienia gorącej czekolady jest gorzka czekolada dobrej jakości, o dużej zawartości kakao.  Do jej rozpuszczenia potrzebujemy mleka i gęstej, słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki.

Gorąca czekolada z alkoholem - przepis

Składniki:

0,75 l mleka

250 ml śmietanki kremówki

2 tabliczki czekolady

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

szczypta: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

rum, wódka lub wiśniówka - według uznania

Przygotowanie:

Do rondelka na małym ogniu wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier puder. Wrzucamy przyprawy, cukier waniliowy i grubo posiekaną czekoladę. Powoli rozpuszczamy czekoladę, dodając stopniowo śmietanę. Czekoladę podgrzewamy, mieszając, aż do czasu zniknięcia grudek. Do kubeczków lub filiżanek wlewamy porcję alkoholu i zalewamy gorącą czekoladą.

Czekolada na gorąco z chilli

Składniki:

300 ml mleka

125 ml śmietanki kremówki

125 g czekolady

1 łyżka cukru pudru

płaska łyżeczka cynamonu

2 szczypty chilli

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w mleku ze śmietanką na małym ogniu, dodajemy cukier i przyprawy. Powoli mieszając, podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia i zniknięcia grudek. Przelewamy do kubków, ozdabiamy np. piankami lub płatkami chilli.

Przepis na gorącą czekoladę z malinami

Czekolada z malinami smakuje dobrze zarówno zrobiona z gorzkiej czekolady, jak i w wersji z białej czekolady. W ciemnej wersji, należy ją dosłodzić łyżeczką cukru pudru.

Składniki:

150 ml mleka

150 ml śmietany kremówki

pół tabliczki (50 g) czekolady białej lub mlecznej

garść malin (świeżych lub mrożonych)

opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Grubo posiekaną czekoladę rozpuszczamy powoli w mleku i śmietanie. Maliny miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Wyciskamy z nich sok. używając gazy lub przecierając przez gęste sitko. Sok dodajemy do czekolady, mieszamy i przelewamy do kubków.

Gorąca czekolada z malinami

Kawa mrożona z lodami i malinami