Drugie śniadanie dla dziecka: jak przygotować zdrowe jedzenie?

2016-09-01 14:52

1 września rozpoczyna się rok szkolny, a pociechy spędzają przynajmniej kilka godzin poza domem. Warto zadbać o to, by jadły jak najzdrowsze drugie śniadanie. Co może zasmakować dziecku zamiast chipsów, zapiekanek czy słodkich bułek? Oto kilka wskazówek.

Drugie śniadanie dla dziecka: jak przygotować zdrowe jedzenie?
Autor: mat. prasowe Electrolux Odczepiana butelka służy nie tylko jako pojemnik do miksowania. Gotowy koktajl dziecko może bezpiecznie zabrać w niej do szkoły

Spis treści

  1. Koktajle owocowe i warzywne
  2. Co zamiast chipsów, pizzy, słodkich bułek?

Koktajle owocowe i warzywne

Zalecana norma to pięć porcji owoców lub warzyw dziennie. Jak przekonać do tego dzieci? Najprościej przygotować pyszne, pełne witamin koktajle. - Porównując takie same ilości owoców lub warzyw w formie zmiksowanej lub nie, w pierwszym przypadku uzyskujemy lepszą przyswajalność części składników odżywczych i fitozwiązków, czyli substancji roślinnych o ochronnym wpływie na nasz organizm. Płynne posiłki stanowią wspaniałą okazję do uwzględnienia w diecie nie tylko większej ilości owoców, warzyw i roślin strączkowych, ale też zdrowych źródeł tłuszczu, takich jak orzechy, pestki, awokado czy siemię lniane - radzi Jakub Sobiecki, przedstawiciel fundacji WIEMY CO JEMY oraz ekspert firmy Electrolux.

Do przygotowania koktajlów najlepiej wykorzystać blender. Można np. wykorzystać model Electrolux EasyCompact ESB2500 ze specjalnymi butelkami służącymi do miksowania. Po skończeniu pracy łatwo je odpiąć, zamknąć i wrzucić uczniowi do plecaka.

Co zamiast chipsów, pizzy, słodkich bułek?

Dzieci bardzo chętnie jedzą pizzę, zapiekanki, chrupiące chipsy czy słodkie bułki. Często też wszystkie te przysmaki jedzone są na drugie śniadanie. Niestety nie są najzdrowsze, dlatego warto pomyśleć o korzystniejszych i bardziej wartościowych zamiennikach.

Pizza, zapiekanki: można je przygotować samodzielnie, używając bardziej wartościowej mąki pełnoziarnistej. Mniej sera, więcej świeżych warzyw – to inne wskazówki.

Frytki: ziemniaczane można upiec w piekarniku z mniejszą ilością tłuszczu. A jeszcze lepiej przygotować je z innych warzyw: pietruszki, marchewki czy selera.

Chipsy: zamiast jeść ziemniaczane, warto zrobić warzywne lub owocowe, np. z jabłek, które pocięte na plasterki wystarczy jedynie wysuszyć.

Słodkie bułki: zdrowsze będą domowe przygotowane z mąki pełnoziarnistej, oleju, który dobrze sobie radzi w wysokich temperaturach (np. rzepakowego), a także zdrowych owoców i ziaren: jabłek, gruszek, orzechów, bakalii.

źródło: materiały prasowe Electrolux