Domowe wino: jak zrobić wino krok po kroku?

Domowe wino: jak zrobić wino krok po kroku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe wino można przygotować na bazie winogron, ale też jabłek, śliwek czy nawet ananasów

Dobre wino można kupić za odpowiednią ilość gotówki bądź przyrządzić je samemu. Jak zrobić dobre wino? Jakiego sprzętu potrzeba, aby zrobić wino własnoręcznie? Przeczytaj w naszym poradniku na temat wina domowej roboty.

Wino domowej roboty ma wiele plusów, choć nie pozbawione jest także wad. Jednak warto wykonać wino własnoręcznie chociażby raz w życiu, by wiedzieć, przez jakie etapy przechodzi trunek, który nabywamy w sklepie. Sprawdź, jak wykonać wino w domowych warunkach krok po kroku.

Czego potrzebujemy do zrobienia wina?

Do zrobienia domowego wina potrzebujemy odpowiedniego sprzętu. Najczęściej, przed rozpoczęciem działań, trzeba wybrać się do sklepu, gdyż część przyrządów na pewno nie znajduje się w każdym polskim domu, a dobrego wina nie wykonamy w kiepskich naczyniach. Przede wszystkim potrzebujemy dużej butli zwanej bardziej profesjonalnie balonem lub gąsiorem. Oczywiście balon i gąsior to nie to samo - ten pierwszy jest większy i szerszy. Żeby dobrze zadbać o naczynie, trzeba również kupić bądź zbudować własnoręcznie skrzynię. Pozwoli ona na bezpieczne przechowywanie gąsiora bądź balona, bez zmartwień o to, czy się rozbije, czy nie. Oczywiście aby funkcjonowała, jak należy, trzeba ją wyłożyć czymś miękkim, np słomą - dobrze zamortyzuje ewentualny wstrząs.

Produkcja wina nie może dojść do skutku bez rurki fermentacyjnej. Nabyć ją możemy po naprawdę niewielkich kosztach, a nie da się bez niej obejść. Umieszczamy ją w specjalnym korku, który również musimy kupić (bądź wykonać!). Oczywiście korek dopasowujemy rozmiarem do gąsiora czy balona. Kupić można zarówno tradycyjny drewniany korek, jak i troszkę bardziej "nowoczesny", gumowy. Ten ostatni ma taki plus, że łatwiej go umieścić w naczyniu. Na koniec warto znaleźć duży garnek lub miskę, w których będziemy miażdżyc owoce.

Z czego można zrobić wino?

Wino można zrobić przede wszystkim z owoców. Ale nie tylko! Oto lista wybranych produktów, z których można wykonać ulubiony trunek:

  • Świeże owoce - do zrobienia własnego wina możemy użyć właściwie każdego owocu, jaki jest dostępny na rynku. Mogą to być zarówno jabłka, śliwki, maliny czy truskawki, jak i mango, kiwi czy ananasy. Należy tylko pamiętać, że owoce muszą być świeże. Nadgniłe oznaczają wino gorszej jakości.

  • Owoce mrożone - mówiąc o owocach mrożonych, myślimy zarówno o tych, które kupić możemy w sklepie, w dziale z mrożonkami, jak i o tych, które samodzielnie zamroziliśmy w naszej zamrażalce.

  • Zboża - żyto, pszenica czy kukurydza. Może to być nawet ryż, z którego wykonuje się przecież sake. Wino ze zboża jest łatwiejsze do wykonania.

  • Dżemy - łatwo je przerobić na wino. Muszą spełnić tylko jeden warunek - nie być popsute ani nadgniłe.

Jak przebiega proces robienia wina?

  • Na sam początek przyrządzamy matkę drożdżową. Czynimy to na około 5 dni przed właściwym początkiem produkcji wina. Potrzebujemy drożdży i pożywki dla nich.

  • W małej butelce mieszamy owoce i wodę.

  • Dodajemy do nich drożdże i pożywkę.

  • Butelkę zatykamy gazą.

  • Następnie tworzymy moszcz: do dużego garnka bądź sporych rozmiarów miski wrzucamy owoce i je rozgniatamy.

  • Oddzielamy sok, moszcz wlewamy do balonu.

  • Następnie dosypujemy odpowiednią ilość cukru i wody (odmierzamy połowę tego, co chcemy, aby znalazło się w winie).

  • Wlewamy zawartość do balonu, a po 10 dniach dodajemy drugą połowę cukru i wody.

  • Czekamy, aż wino sfermentuje.

Ocena: 2,1