Co zrobić z pieczonych mięs i wędlin po świętach? [SPRAWDZONE RADY]

Co zrobić z pieczonych mięs i wędlin po świętach? [SPRAWDZONE RADY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone mięsa i wędliny można wykorzystać po świętach do przygotowania innych, atrakcyjniejszych potraw.

Wędliny, kiełbasa i rozmaitego rodzaju mięso, które zostało nam ze świąt, nie musi się zmarnować. Co z nim zrobić? Oto nasze podpowiedzi.

Co zrobić z wędlinami i mięsami, który zostały po świętach?

Z resztek pieczonych mięs i wędlin świątecznych możemy przygotować chociażby pyszny quiche, czyli słoną odmianę tarty. Z mąki, masła i żółtka, zaprawionego wodą, olejem i odrobiną przypraw, ugniatamy ciasto.

Przez godzinę chłodzimy je w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy na formie do tart. Potem nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC.

W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na wyciągnięte z piekarnika ciasto kładziemy drobno pokrojone wigilijne resztki i zalewamy jajeczno-śmietanową masą. Ponownie pieczemy przez około 15 minut.

Zobacz: Quiche z boczkiem i cebulą - sprawdzony przepis

Wędliny ze świąt możemy pokroić też na małe kawałki i wrzucić do pysznego bigosu, lecza lub fasolki po bretońsku. Większe plastry idealnie nadają się do pizzy lub bagietek zapiekanych z mięsem i serem, a także do przygotowania kanapek, np.:

Zobacz: Kanapka klubowa z pieczonym indykiem

Na kawałkach kiełbasy możemy usmażyć pyszną jajecznicę albo ugotować żurek z dodatkiem ziemniaków - idealne danie jednogarnkowe.

Zobacz: Żurek: przepis na idealną zupę na kaca

Ugotowany ryż lub makaron można zapiec z drobnymi kawałkami wędliny i gotowanymi warzywami – pod serem lub beszamelem.