Co jeść we wrześniu? 3 przepisy na pyszne dania z produktów sezonowych

2016-09-05 15:36

Wrzesień to pora zbiorów owoców i warzyw. Są wtedy najbardziej wartościowe, bo świeże. Warto z tego korzystać - oto kilka propozycji na proste dania z sezonowych jesiennych produktów w sam raz na wrzesień.

Co jeść we wrześniu? 3 przepisy na pyszne dania z produktów sezonowych
Autor: thinkstockphotos.com Ratatouille (ratatuj) pozwala w pełni wykorzystać smak świeżych warzyw

Spis treści

  1. Racuszki z jabłkami
  2. Kolorowe ratatouille (ratatuj)
  3. Gulasz pachnący grzybami

Na początek kilka rad dotyczących zakupu produktów. Zwracaj uwagę, by owoce i warzywa były świeże - takie najbardziej obfitują w witaminy. Muszą być dojrzałe, ale jędrne; pomarszczone lub przywiędłe odpadają. Najlepiej kupować je bezpośrednio przed przygotowaniem potraw, tego samego dnia – kiedy poleżą dzień czy dwa, nie będą już takie smaczne. Świeże grzyby, o ile nie zbieramy ich sami, kupujmy z pewnego źródła, powinny mieć certyfikat; suszone – w sklepie, z metką producenta.

Racuszki z jabłkami

Roztrzep w naczyniu jedno jajko, dodaj ok. 1,5 szklanki mleka, szczyptę cynamonu i tyle mąki, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 3 dojrzałe jabłka antonówki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki i wymieszaj z ciastem (jabłek powinno być dużo więcej niż połowa zawartości ciasta).

Olej rozgrzej na patelni, nakładaj niewielkie porcje ciasta, tak by powstały małe placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierze kuchennym. Racuszki podawaj ciepłe z cukrem lub konfiturą.

Kolorowe ratatouille (ratatuj)

2 strąki papryki, 3 cebule, bakłażana, 2 cukinie oczyść, pokrój (cebule, cukinie i bakłażana w półplasterki, papryki w paski). 3-4 duże pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę; gdy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa, listek laurowy i ziele angielskie i duś, aż zmiękną (15-20 minut). Na koniec dodaj ząbek czosnku, przypraw całość do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Podawaj z bagietką.

Gulasz pachnący grzybami

1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) pokrój w dużą kostkę, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i tymiankiem, odłóż na godzinę do lodówki.

Świeże grzyby (30-40 dag) oczyść, pokrój (lub garść suszonych zamocz na godzinę w zimnej wodzie). 3 cebule obierz i pokrój w dużą kostkę. Strąk czerwonej papryki oczyść z pestek, pokrój w kostkę.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i paprykę, podsmaż, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż mięso, tak by się zrumieniło, dodaj do warzyw. Do garnka wlej ok. 1 szklanki rosołu lub wody, dodaj po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj i duś pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej przez godzinę. Dodaj grzyby i duś jeszcze 30 minut. Sos możesz zabielić śmietaną. Gulasz podawaj z kaszą gryczaną.