Bigos: jakie wino pasuje do bigosu?

Bigos: jakie wino pasuje do bigosu?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Doświadczeni kucharze radzą, że najlepsze będzie wino czerwone wytrawne bądź półwytrawne

Aby uszlachetnić smak bigosu, często dolewa się do niego odrobinę wina. Sprawdź, jakie wino dodać do bigosu, żeby polski rarytas był naprawdę pyszny!

Aby uszlachetnić smak bigosu, można dodać do niego niewielką ilość słodkiego, aromatycznego wina. Może być to chociażby malaga.

Większość kucharzy jest jednak za wlewaniem do bigosu czerwonego wina półwytrawnego, a najlepiej - wytrawnego. Polewają nim danie w momencie duszenia. Jednorazowo idzie na to od pół do nawet całej szklanki rubinowego trunku. Jeśli mamy duży garnek kapuścianej potrawy, można dodać do niego łącznie nawet butelkę wina. Całość należy dusić możliwie długo.

Choć wiele osób twierdzi, że do bigosu można wlać nawet najtańsze wytrawne wino, doświadczeni kucharze radzą: wlej do potrawy takie, jakie lubisz pić. Inaczej możesz zepsuć smak przepysznego bigosu!