Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jak urządzić garden party: przepisy na sałatki

Idealne grillowe garden party nie może się udać bez dobrze dobranej sałatki. Pamiętajmy, że nie tylko mięsem człowiek żyje! Poza tym czekając aż kolejne dania dojdą, goście i domownicy chętnie sięgną po orzeźwiającą i kolorową sałatkę grillową. Mamy dla was trzy przepisy do wyboru. Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Jakie sałatki na grill party?

Do grillowanych mięs i ryb doskonałe będą sałatki surówki skomponowane ze świeżych sezonowych produktów: młodej kapusty, papryki, pomidorów, kiszonych ogórków, fasolki szparagowej, cebuli itp., przyprawione lekkim sosem typu winegret. Chrupiące, soczyste warzywa doskonale uzupełnią swoim smakiem ciężkie mięsa z rusztu. A tradycjonalistom, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków, proponujemy sycącą sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana z fasolką

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g fasolki szparagowej

  • puszka czerwonej fasoli

  • pęczek dymki

  • szklanka ciepłego bulionu (np. z kostki)

  • 3 gałązki natki

  • 3 łyżki oleju

  • łyżka octu winnego

  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, ugotuj, przestudź i pokrój w dużą kostkę. Zalej bulionem i odstaw na 30 minut.

  • Fasolkę szparagową ugotuj al dente (czyli niezbyt miękko), odcedź, przelej zimną wodą. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, przelej na sicie wrzątkiem. Dymkę oczyść, pokrój w krążki. Posiekaj natkę.

  • Przygotuj sos do sałatki: żółtka rozetrzyj z musztardą, octem i olejem, przypraw solą, pieprzem i cukrem. 

  • Ziemniaki wymieszaj z sosem, dodaj obydwie fasolki i dymkę, wymieszaj, posyp listkami natki.

Surówka z młodej kapusty

  • główka młodej kapusty

  • 2 marchewki

  • sok z cytryny 

  • 2 jabłka

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki octu winnego

  • 4 łyżki oleju

  • łyżka posiekanego koperku 

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, poszatkuj. 

  • Jabłka umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w plasterki. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny.

  • Ocet wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej w zamkniętym słoiku – wówczas sos się dobrze ubije).

  • Składniki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Sałatka paprykowa z oliwkami

  • po 1 strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki

  • 4 pomidory

  • 2 cebule

  • 4 kiszone ogórki

  • 200 g mozzarelli

  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

  • garść świeżej bazylii

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka musztardy

  • 4 łyżki oleju

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki opłucz, przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paski. Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki pokrój w półplasterki. Ser osącz z zalewy, pokrój w małą kostkę. 

  • Sok z cytryny  wymieszaj z musztardą, szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie ubij na gładki sos.  

  • Paprykę, pomidory, ogórki, ser i oliwki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj. Posyp listkami bazylii.

Ocena: 0