Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis na pyszne śniadanie

2022-04-05
Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis na pyszne śniadanie
Autor: Shutterstock Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis na pyszne śniadanie
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi z jajkiem sadzonym to sposób na pyszne śniadanie w sezonie wiosennym. Rozpływające się żółtko fantastycznie komponuje się  z półtwardym, chrupiącym szparagiem. Prostota tego przepisu jest jego atutem.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 8 jajek
  • sól
  • szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Gotuj pozostałą, dobrą, część warzyw we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Odsącz.
  • Na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, ułóż szparagi, wbij jajka, posól i popieprz. Smaż, aż białko całkowicie się zetnie, uważając by żółtko pozostało płynne.
  • Podaj z zieloną sałatą i kromką pełnoziarnistej bagietki. Smacznego! 
Jajka – zdrowie w skorupce

Sprawdź w galerii inne świetne przepisy na dania ze szparagami!