Słodki omlet z kaszy jaglanej i poppingu - nasion amarantusa [przepis]

2021-03-29
omlet-z-prazonymi-nasionami-amarantusa-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do omletów - zamiast mąki - można śmiało dodawać zmieloną kaszę jaglaną czy popping, czyli prażone nasiona amarantusa
łatwy
20 min
4

Prażone nasiona amarantusa, tzw. popping, można dodawać do wielu potraw. Tym razem proponujemy omlet z kaszą jaglaną i amarantusem. To propozycja zwłaszcza dla dzieci i osób na lekkostrawnej diecie oraz dla bezglutenowców - popping ani kasza jaglana nie zawiera bowiem glutenu. Sprawdź, jak zrobić słodki i pożywny omlet.

SKŁADNIKI

  • 5 dag kaszy jaglanej
  • 4 dag poppingu (czyli prażonych nasion amarantusa)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 dag masła
  • 5 dag miodu
  • 100 ml śmietany
  • 1/2 melona
  • 2-4 łyżki dowolnego syropu owocowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno zmieloną kaszę jaglaną wymieszaj z cukrem i połową wanilii. Dodaj wodę i jajka. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, żeby ciasto urosło.
  • Melona obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj masło, popping, miód, śmietanę, resztę wanilii i gotuj do momentu, aż melon będzie szklisty. Gdy ostygnie, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię. Omlety smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem polej syropem.