Przepis Grzegorza Łapanowskiego na zapiekane jajka faszerowane

2022-04-12
Grzegorz Łapanowski
Przepis na jajka faszerowane, zapiekane, Grzegorza Łapanowskiego
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane, zapiekane, to świetny pomysł na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo.
łatwy
20 min
4

Grzegorz Łapanowski - polski kucharz, dziennikarz kulinarny i osobowość telewizyjna, zdradza przepis na bardzo smaczne jajka faszerowane. Jajka zapiekane! Oto staropolski przepis na jajka pieczone w skorupkach! Ale w nowej odsłonie Grzegorza Łapanowskiego!

SKŁADNIKI

  • 5 jajek + jedno do panierki
  • 4 pieczarki
  • ½ pęczka koperku
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • kilka łyżek klarowanego masła do smażenia
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone i nieobrane jajka ostrożnie przekrój na pół. Wyciągnij delikatnie jajko ze skorupki nie uszkadzając jej.
  • Pieczarki drobno posiekaj i przesmaż na maśle dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę jajko, posiekany szczypiorek i pietruszkę.
  • Dopraw do smaku. Napełnij skorupki jajek wcześniej przygotowanym farszem.
  • Teraz czas na panierkę. Wybij jajko do miseczki dolej kilka łyżek mleka i dopraw solą i pieprzem, rozmieszaj.
  • Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Jaja panieruj na wierzchu.
  • Rozgrzej patelnie z masłem i smaż opanierowane, od strony farszu jajka.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Grzegorz Łapanowski