Omlet ze smardzami i szparagami - wykwintne wiosenne danie łatwe w przygotowaniu

Omlet ze smardzami i szparagami - wykwintne wiosenne danie łatwe w przygotowaniu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smardze, pierwsze wiosenne grzyby, warto wykorzystać do przyrządzenia omletu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Smardze i szparagi pojawiają się wiosną - prawie jednocześnie. Warto wykorzystać zarówno te luksusowe grzyby, jak i bardzo zdrowe, ale krótko dostępne warzywa. Dobrym sposobem jest przygotowanie z nich omletu - lekkiego dania na wiosenne śniadanie lub lunch.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Smardze i szparagi oczyść, umyj i podziel na kawałki podobnej wielkości.

  • Ubij jajka mikserem na puszysty krem, dodaj szczyptę soli.

  • Na jednej patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i szparagi, chwilę smaż, po czym dodaj sól, pieprz i maderę. Podgrzewaj, aż płyn wyparuje.

  • Na drugiej patelni rozpuść masło i wlej jajka, smaż na wolnym ogniu, a gdy całość będzie prawie ścięta, przykryj przykrywką.

  • Gdy wierzch się zetnie, zsuń omlet na półmisek i wyłóż na niego szparagi i smardze.

Ocena: 5