Omlet z szynką i szczypiorem - pomysł na pożywne śniadanie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Warto tak rozpocząć dzień, by nie zabrakło energii na żadne aktywności! Omlet z szynką i szczypiorem to bardzo pożywne danie i świetna propozycja na śniadanie. Podajemy łatwy przepis. Zróbcie go już dziś!
SKŁADNIKI
- 5 dag szynki drobiowej
- 4 jajka
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce masła. Cebule dymki oczyść, pokrój razem ze szczypiorem.
- Jajka wbij do miski, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, ubij trzepaczką.
- Dodaj wystudzoną szynkę, cebulę i szczypior, wymieszaj.
- Na patelnię wlej masę jajeczną, lekko poruszaj patelnią, łopatką podważaj brzeg omletu, by masa spływała do środka.
- Gdy spód będzie ścięty i przyrumieniony, omlet jest gotowy.
- Przełóż na talerz, złóż na pół. Podawaj np. z pomidorami.
Jajka – zdrowie w skorupce