Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki

Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Omlet z jajek świetnie smakuje z szynką, cebulą i natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Świetny pomysł na śniadanie lub kolację! Oto przepis na omlet z szynką i cebulą z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, która doskonale ożywi smak dania. Sposób przyrządzenia omleta z jajek jest niewiele trudniejszy od tradycyjnej jajecznicy, dlatego może być on smaczną odskocznią w codziennym menu. Podpowiadamy, jak zrobić sycący omlet, gdy nie masz za wiele w lodówce. 

Składniki

  • 3 jajka

  • 50 g szynku wołowej

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki mleka 0,5%

  • Natka pietruszki

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wbij do miseczki, ubij, dodaj soli i pieprzu.

  • Szynkę pokrój w kostkę. Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.

  • Wlej na patelnię odrobinę wody, dodaj cebulę i szynkę. Dodaj soli i pieprzu. Duś przez chwilę aż cebula zmięknie.

  • Wlej na patelnię odrobinę mleka i na nim smaż omlet. Delikatnie podważaj jego brzegi i potrząsaj lekko patelnią, aby nie dopuścić do przypalenia się.

  • Zdejmij ostrożnie omlet na talerz. Na jednej połowie połóż podduszoną cebulę i szynkę. Posyp natką. Przykryj drugą połową omletu.

  • Podziel na dwie porcje i podawaj póki jest gorący.

Ocena: 1