Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smaczny omlet z warzywami to doskonały pomysł na oszczędną kuchnię

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. 

Składniki

  • 6 jajek

  • 200 ml śmietany 12%

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej

  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

  • 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać na jednorodny płyn.

  • Ziemniaki pokroić na talarki lub kawałki. Fasolkę szparagową na kilkucentymetrowe kawałki.

  • Cebulę ze szczypiorem posiekać drobno. Paprykę pokroić na paski. 

  • Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę i smażyć, aż zmięknie. Wtedy dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać szczypior i smażyć jeszcze chwilę. 

  • Dodać ziemniaki i fasolkę, wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i śmietany. Przykryć pokrywką i smażyć na małej mocy palnika, aż wierzch się zetnie lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 20-25 minut. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3