Fritatta z krewetkami: szybki przepis

2021-03-29
Omlet z krewetkami: szybki przepis
Autor: Shutterstock Omlet z krewetkami można urozmaicić dodając różne warzywa sezonowe
łatwy
30 min
4

Jeżeli lubisz owoce morza, na pewno spodoba ci się przepis na omlet z krewetkami. Aby przygotować pyszną potrawę z krewetek i warzyw, postaw na przyprawy i zioła. Jak zrobić zapiekany omlet z krewetkami?

SKŁADNIKI

  • cukinia (średniej wielkości)
  • 8 jajek,
  • 1,5-2 łyżki masła,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • płatki suszonej cebuli (albo drobniutko posiekana świeża),
  • szczypta curry,
  • ok. 20 dag obranych krewetek (koktajlowych)
  • pęczek natki pietruszki,
  • ½ szklanki koktajlowych pomidorków, przekrojonych na pół,
  • papryka w proszku,
  • sól (najlepiej morska)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  • Cukinię pokrój w paski (najpierw wzdłuż, potem w poprzek).
  • Wymieszaj w misce jajka - zrób to widelcem (nie ubijaj).
  • W średniej wielkości naczyniu żaroodpornym (na średnim ogniu) rozpuść łyżeczkę masła.
  • Dodaj roztrzepane jajka i pokrojona cukinię, a także pieprz, cebulę i curry.
  • Wrzuć krewetki, natkę pietruszki, na wierzch połóż pomidorki, całość przyprósz papryką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotowane z żaroodpornym naczyniu krewetki wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.
  • W czasie pieczenia połóż resztę masła na pomidorach.
  • Przypraw do smaku pieprzem i solą.
  • Podawaj od razu.