Omlet francuski - klasyczny sprawdzony przepis

2021-03-29
Łucja Królikowska
omlet
Autor: Shutterstock Omlet z jajek świetnie smakuje z szynką, cebulą i natką pietruszki
łatwy
10 min
4

Omlet francuski to idealna propozycja na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Ale nie dlatego, że przyrządzenie go jest skomplikowane i wymaga czasu. Wręcz przeciwnie - klasyczny omlet francuski robi się łatwo i szybko. Ale czas jest potrzebny. Na niespieszne delektowanie się jego wybornym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka trzeba wybić do miski, roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Lekko ubić.
  • Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni.
  • Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu.
  • Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód.
  • Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu, przełożyć na talerz, złożyć na pół.
  • Ważne, by przyrządzić go tuż przed posiłkiem, przetrzymywany zbyt długo twardnieje. A klasyczny omlet francuski powinien być lekki i delikatny.
Łucja Królikowska