Omlet biszkoptowy z pesto i szynką: łatwy przepis na wytrawny grzybek

2021-03-29
Omlet biszkoptowy z pesto i szynką: łatwy przepis na wytrawny grzybek
Autor: Shutterstock Omlet biszkoptowy jest pyszny i sycący
łatwy
20 min
4

Omlet biszkoptowy z pesto i szynką to łatwy przepis na pyszny posiłek w środku dnia lub pożywną kolację. Wytrawny grzybek - omlet biszkoptowy - pieczony w piecu wyrośnie wysoko i będzie puszysty. Smaczne i proste!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • ¼ szklanki startego sera żółtego
  • 3 łyżeczki pesto
  • 3-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej suszonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni, czy innej żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.
  • W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
  • Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.
  • Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
  • Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż kleksy pesto i paski szynki. Posyp tartym serem na wierzchu.
  • Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.