Jajecznica z suszonymi grzybami

2021-03-29
Jajecznica z suszonymi grzybami
Autor: Shutterstock Jajecznica z suszonymi grzybami to świetny pomysł na zimowe śniadanie.
łatwy
25 min
4

Jajecznica z grzybami, zawłaszcza kurkami, smakuje wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie nie zajmie więcej niż 25 minut. Jeśli nie masz świeżych grzybów, proponujemy suszone, a zamiast smażenia na tłuszczu - wywar z grzybów. Tak przyrządzona aromatyczna jajecznica z grzybami będzie smacznym śniadaniem lub kolacją. Najlepiej podawać ją ze świeżo posiekaną natką pietruszki. 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 5 suszonych grzybów
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalej grzyby ciepłą wodą. Odstaw, aż lekko zmiękną, co powinno zająć ok. 20 minut. Następnie drobno je posiekaj. Nie wylewaj wody, w której się moczyły. Wlej ją na patelnię i na niej podduś grzyby, aż wywar lekko się zagęści.
  • Umytą pietruszkę drobno posiekaj. Odstaw.
  • W miseczce roztrzep jajka. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj do grzybów i mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Smaż, aż jajka się zetną.
  • Danie podawaj posypane natką pietruszki.