Jajecznica z suszonymi grzybami

Jajecznica z suszonymi grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajecznica z suszonymi grzybami to świetny pomysł na zimowe śniadanie.

Ocena: 3,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jajecznica z grzybami, zawłaszcza kurkami, smakuje wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie nie zajmie więcej niż 25 minut. Jeśli nie masz świeżych grzybów, proponujemy suszone, a zamiast smażenia na tłuszczu - wywar z grzybów. Tak przyrządzona aromatyczna jajecznica z grzybami będzie smacznym śniadaniem lub kolacją. Najlepiej podawać ją ze świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Składniki

  • 4 jajka

  • 5 suszonych grzybów

  • Natka pietruszki

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalej grzyby ciepłą wodą. Odstaw, aż lekko zmiękną, co powinno zająć ok. 20 minut. Następnie drobno je posiekaj. Nie wylewaj wody, w której się moczyły. Wlej ją na patelnię i na niej podduś grzyby, aż wywar lekko się zagęści.

  • Umytą pietruszkę drobno posiekaj. Odstaw.

  • W miseczce roztrzep jajka. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj do grzybów i mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Smaż, aż jajka się zetną.

  • Danie podawaj posypane natką pietruszki.

Ocena: 0