Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem: idealna na śniadanie

Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem: idealna na śniadanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W jajecznicy kurki doskonale rozwijają swój delikatny smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nawet bez dodatków jajecznica jest smacznym i pożywnym daniem - idealnym na śniadanie. Warto jednak korzystać z dobrodziejstwa produktów sezonowych, tym bardziej że kurki w jajecznicy smakują zjawiskowo! Podajemy prosty przepis na jajecznicę z grzybami i szczypiorkiem.

Składniki

  • kurki

  • śmietana

  • jajka

  • masło

  • szczypiorek

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurki czyścimy, większe egzemplarze dzielimy, mniejsze zostawiamy w całości.

  • Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy kurki, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

  • Gdy kurki zmiękną, dodajemy kilka łyżek śmietany i powoli podgrzewamy, pilnując, by sos nie zaczął wrzeć.

  • Dodajemy jajka, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Kiedy jajka się zetną, posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem, jeszcze raz szybko mieszamy i natychmiast podajemy.

W tym daniu proporcje nie są istotne - możemy zrobić jajecznicę, używając kilku kurek albo większej ich ilości. Zwiększając liczbę jajek, przygotujemy danie dla 2 osób albo licznej rodziny.

Ocena: 4