Jajecznica z gorzkim melonem, czyli stir-fry z balsamką ogórkowatą

Jajecznica z gorzkim melonem, czyli stir-fry z balsamką ogórkowatą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajecznica z gorzkim melonem to danie proste i zarazem oryginalne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

To może nieco zaskakujące połączenie, ale warto spróbować. Delikatny smak jajek zostaje podkreślony goryczką gorzkiego melona. W dodatku takie danie to samo zdrowie i bomba składników odżywczych.

Składniki

  • 1 gorzki melon

  • 5 jajek

  • masło lub olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Melona umyć, przekroić wzdłuż i wybrać gniazdo nasienne (np. łyżeczką).

  • Oczyszczony z nasion owoc, pokroić na póltalarki, blanszować 2-3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie.

  • Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić zblanszowanego melona, chwilę przesmażyć.

  • Dodać roztrzepane jajka i poczekać, aż się zetną, od czasu do czasu mieszając, nie przesuszyć.

  • Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Ocena: 5