Jajecznica z gorzkim melonem, czyli stir fry z balsamką ogórkowatą

2021-03-29
Jajecznica z gorzkim melonem
Autor: Shutterstock Jajecznica z gorzkim melonem to danie proste i zarazem oryginalne.
łatwy
0 min
4

To może nieco zaskakujące połączenie, ale warto spróbować. Delikatny smak jajek zostaje podkreślony goryczką gorzkiego melona. W dodatku takie danie to samo zdrowie i bomba składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 1 gorzki melon
  • 5 jajek
  • masło lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melona umyć, przekroić wzdłuż i wybrać gniazdo nasienne (np. łyżeczką).
  • Oczyszczony z nasion owoc, pokroić na póltalarki, blanszować 2-3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić zblanszowanego melona, chwilę przesmażyć.
  • Dodać roztrzepane jajka i poczekać, aż się zetną, od czasu do czasu mieszając, nie przesuszyć.
  • Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.