Smażone ziemniaki z sadzonym jajkiem po amerykańsku
Jajecznica z gorzkim melonem, czyli stir-fry z balsamką ogórkowatą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jajecznica z gorzkim melonem to danie proste i zarazem oryginalne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
To może nieco zaskakujące połączenie, ale warto spróbować. Delikatny smak jajek zostaje podkreślony goryczką gorzkiego melona. W dodatku takie danie to samo zdrowie i bomba składników odżywczych.
Składniki
1 gorzki melon
5 jajek
masło lub olej do smażenia
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
Przygotowanie krok po kroku:
Melona umyć, przekroić wzdłuż i wybrać gniazdo nasienne (np. łyżeczką).
Oczyszczony z nasion owoc, pokroić na póltalarki, blanszować 2-3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić zblanszowanego melona, chwilę przesmażyć.
Dodać roztrzepane jajka i poczekać, aż się zetną, od czasu do czasu mieszając, nie przesuszyć.
Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.