Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaja w zielonym sosie fraknkfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jaja na twardo podawane w zielonym sosie frankfurckim, zwanym także sosem siedmiu ziół to niemiecka tradycja wielkanocna. Takie jaja podaje się w Wielki Czwartek, najczęściej z ziemniakami. Ale my możemy podać je na wielkanocne śniadanie. Zielony ziołowy sos pachnie oszałamiająco. To, jakie zioła wejdą do mieszanki, jest kwestią wyboru i dostępności. Jeśli nie będziemy dysponowali jednym ziołem, możemy go zamienić na inne.

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • garść siekanego koperku
  • garść siekanego młodego szczawiu
  • kilka łyżek siekanej rzeżuchy
  • 1 mały pęczek szczypiorku posiekany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść posiekanej trybuli ogrodowej
  • garść posiekanych liści melisy (może być też estragon, świeży majeranek, lubczyk, ogórecznik - zielone zioła w dowolnej konfiguracji)
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 cebulki szalotki lub cebulki dymki
  • 5 łyżek gęstej śmietany lub majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • 2 jaja obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy posiekane zioła, cebulkę drobno posiekaną, i składniki sosu. Przyprawiamy i mieszamy. Sos musi być gęsty, ale lepiej go nie miksować.

  • Resztę jaj obieramy, przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Jeśli ma to być danie obiadowe, podajemy z młodymi ziemniakami. Ten sos można też podać z pieczonym świątecznym schabem lub wędlinami z wielkanocnego stołu.