Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duński omlet (dutch baby) ma charakterystyczne wysokie brzegi i kremowy środek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Duński omlet (dutch baby), to prawdziwe danie na pocieszenie. Omlet o bardzo wyrośniętych brzegach bardzo łatwo przygotować, pod warunkiem, że masz patelnię lub foremkę, którą możesz wstawić do pieca i nagrzać do wysokiej temperatury. Pieczony omlet zjada się na ciepło, najczęściej na słodko, posypany cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. Można także przygotować wersję wytrawną ze zrumienionym boczkiem, kiełbasą lub ziołami. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się urokami życia w stylu hygge.

Składniki

  • 3 duże  lub 4 małe jajka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • 3 łyżki masła

  • cukier puder do posypania

  • oraz patelnia z metalową rączką lub foremka do pieczenia (tortownica) lub foremka na muffiny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać piekarnik, do środka wstawić patelnię lub foremkę, ogrzewać razem do 220°C.

  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli, mąką i mlekiem.

  • Do gorącej patelni włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto.

  • Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.

  • Gorący omlet posypać cukrem pudrem. Podawać od razu. 

Ocena: 3,1