Strusie jajo - co warto o nim wiedzieć

Strusie jajo - co warto o nim wiedzieć

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jajo strusie to odpowiednik 25 jaj kurzych.

Strusie jajo waży ok. 1,5 kg, zawiera ok. 1 kg białka i 30 dag żółtka. To największe jajo na świecie. Zanim kupimy je na przykład na Wielkanoc, warto wiedzieć co można zrobić ze strusim jajkiem.

 

Gdzie można kupić strusie jaja?

Strusie jajo możemy czasami kupić w hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na strusich fermach. Jest ono źródłem cennych składników odżywczych. To nie tylko masa pełnowartościowego białka, ale też duża ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku. Zawartość cholesterolu jest podobna jak w jajku kurzym.

Jak sprawdzić, czy strusie jajo jest świeże

Przy kupnie musisz sprawdzić, czy jajo strusie jest świeże. W tym celu należy lekko nim potrząsnąć, gdy jest nieświeże - wyda bulgocący odgłos.

Jak rozbić strusie jajo?

Największą popularnością jaja strusie cieszą się w Republice Południowej Afryki. Spożywane na miękko wymagają gotowania przez przynajmniej 45 minut, a na twardo 2 godziny. Warto pamiętać, że 1 jajo strusie jest odpowiednikiem 25 jajek kurzych. Ma też 10 razy grubszą skorupę niż skorupka jajka kurzego. Aby rozbić tak grubą skorupę najlepiej użyć wiertarki. Gdy chcesz zachować skorupę w całości - to ostrym dłutem zrób małą dziurkę, wtedy żółtko i białko wypłyną na zewnątrz.

Ocena: 3,8