Jabłka: jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]

2021-09-23 10:23

Jabłka to jedne w najpopularniejszych owoców w Polsce. Poznaj różne odmiany jabłek i sprawdź, do jakich potraw najbardziej się nadają.

Jabłka: jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]
Autor: Shutterstock.com Resort rolnictwa szuka rynków zbytu

Spis treści

  1. Antonówki
  2. Papierówki
  3. Ligole
  4. Lobo
  5. Cortlandy
  6. Malinówki
  7. Championy
  8. Mekintosze
  9. Renety

Szczególnie w sezonie zastanawiamy się do czego najlepiej nadają się poszczególne odmiany jabłek i czym się od siebie różnią. Przygotowaliśmy więc krótką charakterystykę najlepszych odmian.

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Antonówki

Żółte, średniej wielkości, twarde i kwaśne. Najlepsze do ciast, szczególnie szarlotki! Można je gotować i piec – są pyszne!

Papierówki

Białożółte, kruche, lekko kwaskowate, najlepiej je od razu jeść, ewentualnie zrobić z nich kompot.

Ligole

Duże, żółto-czerwone, twarde i błyszczące, w smaku lekko słodkie, nie można się im oprzeć.

Lobo

Zielono-żółte, z bordowym rumieńcem, odmiana niespecjalnie aromatyczna.

Cortlandy

Mają charakterystyczną „tłustą” skórkę. Duże, kuliste, soczyste i słodkie. Nie ciemnieją po przekrojeniu. Idealne jako dodatek do mięs i sałatek.

Malinówki

Mają bordową, ciemną skórkę i kruchy miąższ, a także charakterystyczny posmak malinowy. Nie można zbyt długo ich przechowywać.

Championy

Duże, słodkie, o kształcie gruszki. Świetne do musów, soków, przecierów, dżemów. Lubiane przez dzieci.

Mekintosze

Średnie, czerwone, twarde, słodko-kwaśne. Odmiana zimowa.

Renety

Żółte, średniej wielkości, o korzennym aromacie. Świetne na przetwory.