Co można zrobić z jabłek? Jakie przetwory z jabłek?

Co można zrobić z jabłek? Jakie przetwory z jabłek?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Łatwo dostępne jabłka to jedne z najsmaczniejszych owoców

Niskokaloryczne i smaczne jabłka można jeść do woli na surowo. Równie dobrze sprawdzają się w przetworach, a także deserach i daniach wytrawnych. Jak wykorzystać jabłka w kuchni? Podajemy pomysły na dania i przetwory z jabłek.

Jabłko – owoc biblijny i narodowy

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - głosi stare powiedzenie. I jest w nim sporo racji, bo pomimo że jabłka są jednymi z najlepszych owoców, to nader chętnie sięgamy po te egzotyczne. 

Prekursorem akcji „zjedz jabłko” był wąż, który skusił Ewę do zjedzenia owocu. Konsekwencje tego nierozważnego kroku znamy. Dzisiaj, wiele lat po tym wydarzeniu, wymiar akcji zapoczątkowanej przez gada może być inny – nie przeniesie nas od razu do raju, ale może bardzo poważnie wpłynąć na stan zdrowia, samopoczucia oraz nakłonić do intensywniejszej pracy na rzecz społeczeństwa obywatelskiego, jak też pięknie się wpisać w nurt tak modnych i popularnych tendencji narodowościowych. W końcu jabłko to nasz skarb, owoc narodowy. Jest wokół czego się skupiać.

Co można zrobić z jabłek?

1. Mus jabłkowy – doskonały dla dzieci prawie w każdym wieku, dodawać go można do kaszek, serków, kluseczek, jeść na deser, na przykład zamiast tego ze słoików sklepowych. Dla dorosłych nadaje się jeszcze jako farsz do naleśników, dodatek do serów i jogurtów.

2. Dżem jabłkowy – wykorzystanie podobnie jak wyżej, oraz na kanapki.

3. Konfitura jabłkowa – jw. oraz do kruchych ciasteczek lub drożdżowej babki i do popołudniowej herbaty.

4. Marmolada jabłkowa – do serów, pieczywa, naleśników, jogurtów, ciasta drożdżowego itp.

5. Powidła jabłkowe – najczęściej są ze śliwek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je także z jabłek albo dodać jabłka do śliwek.

6. Sok z jabłek – nie trzeba chyba nikogo uświadamiać – lepszy, zdrowszy i tańszy niż ten ze sklepu. Po dodaniu do niego wody mineralnej, soku z cytryny, listków mięty lub natki pietruszki, odrobiny miodu można z niego robić naprawdę świetne napoje (w wersji pasteryzowanej będzie zapasem napojów na zimę).

7. Kompot z jabłek – nie może się znudzić. Ale jeśli... patrz wyżej i przetwarzaj kompot na mnóstwo sposobów.

8. Ocet jabłkowy – jeśli jesteśmy w stanie wydawać majątek na octy balsamiczne, winne i inne, to równie dobrze można trochę czasu przeznaczyć na zrobienie swojskiego jabłkowego. Taniej i zdrowiej.

Jabłka na wiele sposobów

Jabłka można i trzeba jadać na surowo, ale można też zrobić sobie niezły zapas jabłek smażonych, prażonych albo tylko tartych i pasteryzowanych i mieć je do zimowej szarlotki. Poza tym jabłka warto przygotować w wersji:

- kandyzowanej i w formie chipsów – doskonałe jako przegryzki;

- suszonej – doskonałe do podjadania oraz na kompoty nie tylko bożonarodzeniowe (jeśli ktoś jest w stanie przypomnieć sobie, ile zimą ubiegłego roku kosztowały suszone jabłka, to powinien czym prędzej uszyć parę kilogramów tych owoców).

Jabłka też doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięsa (kaczka i gęś, ale nie tylko, bo wątróbce drobiowej bez jabłka ewidentnie czegoś brakuje). Nie gorzej wypadają jako składnik wszelakich sałatek owocowych oraz ponczu.

Można też jeść jabłka pieczone i duszone, w cieście naleśnikowym i francuskim, usmażyć racuchy z jabłkami albo upiec najpopularniejsze (poza naszą szarlotką) ciasto z jabłkami: strudel.

Z jabłkami można też zrobić: naleśniki, makaron (jak z sosem pomidorowym) i tosty. Albo upiec je nadziewane na przykład kaszanką lub na surowo nadziane innymi owocami i skropione odrobiną ulubionego alkoholu.

Uff, dużo tego, a zostały jeszcze zupa jabłkowa z białym winem, piwo z jabłkami, cydr, wino jabłkoweczatneje i bardziej swojskie sosy oraz nieograniczone możliwości łączenia jabłek z innymi owocami, a nawet warzywami, na przykład marchewką, dynią, cukinią, a nawet pomidorami.

Jeśli Włosi mogli wymyślić setki past i sosów na bazie pomidorów, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy – serów, to może czas na promocję jabłek na setki sposobów?

Ocena: 2,6