Likier krupnik korzenny: przepis na wyjątkowy alkohol

Likier krupnik korzenny: przepis na wyjątkowy alkohol

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Krupnik to tradycyjna polska wódka, z miodem i korzennymi przyprawami - można ją podawać na ciepło

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek.  Przygotowywany z dodatkiem miodu i korzennych przypraw alkohol można podawać na gorąco lub na zimno. Ciepły krupnik idealnie rozgrzeje po pasterce....

Składniki

  • 30 dag miodu,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 1/4 l wody,
  • 1/2 laski wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 1/4 gałki muszkatołowej,
  • ziele angielskie,
  • skórka pomarańczowa - otarta z jednej sparzonej pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód z korzennymi przyprawami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować.

  • Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować).

  • Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny.

  • Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.