TERAZ: ANDRZEJKI - POMYSŁY NA IMPREZĘ ANDRZEJKOWĄ

Kawa latte z pieprzem: przepis na napój na długie zimowe wieczory

Kawa latte z pieprzem: przepis na napój na długie zimowe wieczory

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Kawa latte z pieprzem - doskonała jako preludium przed długim zimowym wieczorem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kawa latte z pieprzem doskonale smakuje i pięknie wygląda. Na pewno sprawdzi się jako smaczny początek długiego zimowego wieczoru.

Składniki

  • 0,6 g zmielonego pieprzu
  • 10 ml syropu waniliowego
  • 100 ml spienionego mleka
  • 30 ml espresso
  • pianka z mleka
  • słodka posypka karmelowo-waniliowa lub ziarenka czerwonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do szklanki wsypać świeżo zmielony pieprz, dodać syrop i gorące spienione mleko.

  • Na mleko delikatnie dozować espresso przygotowane np. w ekspresie ciśnieniowym, tak by powstała warstwa kawy.

  • Kawę udekorować mleczną pianką (piankę można zrobić specjalnym przyrządem albo dyszą w ekspresie ciśnieniowym), słodką posypką albo ziarenkami czerwonego pieprzu.