Grog

Grog

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grog na rozgrzewkę

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grog to mieszanka rumu, gorącej wody lub herbaty i soku z cytryny. Niegdyś był to napój marynarzy. Dziś pijamy go zimą dla rozgrzewki lub przy świątecznym stole.

Składniki

  • 1/2 l wody,
  • 1/2 szklanki esencji z herbaty,
  • 50 dag cukru w kostkach,
  • 4 cytryny,
  • 4 kieliszki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kostki cukru potarte o skórkę cytrynową zagotować z wodą, wlać mocną esencję z herbaty i sok z cytryn.

  • Do gorącego grogu wlać rum. Podawać przybrany plasterkiem cytryny.