Omlet biszkoptowy z marchewką i groszkiem

Omlet biszkoptowy z marchewką i groszkiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Omlet biszkoptowy przygotowuje się z jajek, odrobiny mąki i masła 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Podsuwamy przepis na pyszny omlet biszkoptowy z nadzieniem warzywnym. Nie jest to typowy omlet z samych jajek, a raczej placuszek biszkoptowy, ponieważ do masy dodaje się odrobinę mąki. Smaczny maślany omlet proponujemy połączyć z pysznym kremowym nadzieniem przygotowanym z groszku i marchewki. Brzmi pysznie, prawda? Oto jak go zrobić. 

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • pół łyżki masła
  • sól
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki ugotowanej, przetartej marchewki
  • łyżka ugotowanego, przetartego zielonego groszku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki nadzienia wymieszaj.

  • Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę, dodaj żółtka, mąkę i sól. Delikatnie wymieszaj.

  • Patelnię ustaw na garnku z wrzącą wodą, rozpuść odrobinę masła i wlej masę jajeczną.

  • Gdy jajka się zetną, nałóż nadzienie i złóż omlet na pół. Smacznego!