Karp po polsku - tradycyjny przepis

Karp po polsku - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: mat. pras. MSM Mońki

Karp po żydowsku, czyli karp faszerowany na słodko w galarecie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na rybę na słodko - karpia po polsku przygotowuje się ze słodkim razowym chlebem na miodzie, rodzynkami i migdałami.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 kromki razowego chleba na miodzie (bez skórki)
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki rodzynków
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę obrać, zalać wodą, ugotować. Wywar przecedzić przez gęste sitko.

  • Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, rodzynki sparzyć.

  • Miodownik namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie (ok. 1/2 l).

  • Sprawioną, nasoloną i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do warzywnego wywaru, dodać masło i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Gdy ryba będzie prawie miękka (sprawdzić po 15 minutach), wlać rozmoczony chleb oraz sok z cytryny, wrzucić rodzynki i migdały.

  • Gotowy karp powinna poleżeć jeszcze w sosie ok. 10 minut, by nabrał smaku.