Jabłka w kapturkach: przepis na zdrowy deser, który spodoba się wszystkim dzieciom

Jabłka w kapturkach: przepis na zdrowy deser, który spodoba się wszystkim dzieciom

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka mogą się stać zimą podstawą wielu zdrowych deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jabłka w kapturkach, czyli jabłka na ciepło z dodatkiem cynamonu, rodzynek i włoskich orzechów zmieniają kolor na złoty.

Składniki

  • 6 kwaskowatych jabłek
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 5 dag masła
  • 2 białka jaj
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć jabłka i naciąć czubki; starannie wydrążyć owoce.

  • Rodzynki i posiekane orzechy wymieszać z cynamonem i częścią cukru pudru. Napełnić nimi jabłka.

  • Na wierzch każdego jabłka położyć wiórki masła i skropić je sokiem z cytryny.

  • Jabłka ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

  • Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku w temperaturze około 200 st. C.

  • Ubić białka, dodać do nich 3-4 łyżeczki pozostałego cukru pudru i odrobinę soku z cytryny.

  • Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika.

  • Na każde nałożyć sporą porcję piany i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 2-3 minuty. Gdy kapturki z piany nabiorą złocistego koloru – wyjąć jabłka.

  • Podawać gorące.

Jabłka w kapturkach