Syrop z cebuli - przepis na lekarstwo domowej roboty

Syrop z cebuli - przepis na lekarstwo domowej roboty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cebula ma szerokie działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne.

Syrop z cebuli to najlepszy naturalny lek na infekcje. Nie bez powodu cebula nazywana jest naturalnym antybiotykiem - ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i odkażające. Zanim więc wydasz w aptece fortunę na leki - spróbuj naturalnego i taniego syropu z cebuli.

Cebula - właściwości

Cebula ma szerokie działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne, dlatego jest na wagę złota w okresach występowania jesiennych i zimowych infekcji. Regularnie jedzona podnosi odporność organizmu i wzmacnia go. Dodatkowo bogata jest w witaminy B1, B2, C, A i E, a także zawiera wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, fosfor, jod, cynk, chrom i krzem.

Jeśli czujesz, że dopada cię jakaś infekcja przygotuj sok z cebuli (polecany jest także dzieciom!), dla wzmocnienia działania możesz dodać do niego czosnek (niszczy on bakterie, grzyby i wirusy, jest bogaty w aliacynę i inne związki siarkowe, a także witaminy m.in. B i C, sole mineralne, flawonidy i fitosterole).

Syrop z cebuli - składniki

  • 1-2 cebule

  • kilka łyżeczek cukru ewentualnie miodu

  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokrój w plastry, drobniutko posiekaj czosnek i układaj je w miseczce warstwowo przesypując cukrem albo zalewając miodem.

  • Odstaw na kilka godzin. (W tym czasie cebula puści sok, który należy pić 2 razy dziennie.)

  • Po przygotowaniu trzymaj go w lodówce!

Artykuły z tej kategorii