Susz jajeczny - do czego służy i jakie ma właściwości?

2016-11-27 15:41

Susz jajeczny to popularny składnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Co to jest susz jajeczny, gdzie się go używa i w jakich produktach występuje najczęściej?

Susz jajeczny - do czego służy i jakie ma właściwości?
Autor: thinkstockphotos.com Susz jajeczny jest popularnym substytutem świeżych jajek, wykorzystywanym np. do produkcji majonezu

Susz jajeczny zastępuje świeże jajka. To praktyczne rozwiązanie, ponieważ ma między innymi dłuższą datę ważności niż jajka. Wykorzystuje się go w zakładach spożywczych do produkcji pieczywa, wędlin oraz wyrobów cukierniczych.

Dostępny jest susz jajeczny z całych jajek albo susz tylko białkowy lub tylko żółtkowy. Susz żółtkowy solony dodawany jest do majonezów, konserwowany – do ciast. Susz białkowy jest natomiast składnikiem niektórych wyrobów farmaceutycznych.

Ostatnio było głośno o suszu jajecznym w związku z jego podrabianiem w zakładzie niedaleko Kalisza. Do produkcji wykorzystywano nieświeże jajka, dodawano ponadto susz rybny, wapno i kurkumę. Bakterie chorobotwórcze w badanych próbkach przekraczały dopuszczalne normy kilkaset razy. Susz jajeczny okazał się trujący. CBA bada sprawę produkcji suszu jajecznego produkowanego w Kaliszu, zawierającego toksyczny kadm, ołów i bakterie coli.