Jak przygotować bakłażany? PIECZONY BAKŁAŻAN – sprawdzony przepis

Jak przygotować bakłażany? PIECZONY BAKŁAŻAN – sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock.com Bakłażany po upieczeniu stają się kremowe i przepyszne
łatwy
10 min
2

Grillowane lub pieczone bakłażany są popularną przystawką lub dodatkiem do dań głównych na Bałkanach. Można je pokroić i dodać do sałatki bałkańskiej z fetą, oliwkami i pomidorami. Można też przechowywać je przez pewien czas w lodówce, a zalewając oliwą i octem mogą długo postać w słoikach. Sprawdź, jak przygotować pieczone bakłażany. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść świeżych liści bazylii (może być zielona i czerwona)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości  mniej więcej 1 cm lub nieco grubsze.
  • W misce wymieszać oliwę z solą i wyciśniętym czosnkiem.
  • Posmarować plastry bakłażana oliwą z czosnkiem i posypać solą.
  • Posiekać liście bazylii.
  • Gdy bakłażan zmięknie, wyłożyć go na talerz i pokropić jeszcze raz oliwą, posypać posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem. Można również pokropić cytryną.
  • Plastry bakłażana piec w piekarniku do momentu, aż będą miękkie i zarumienione
Warzywa na balkon - bakłażan
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej