Buraki: jakie są ich zalety, wartości odżywcze

Buraki: jakie są ich zalety, wartości odżywcze

Autor Zdjęcia: photos.com

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw

Co dobrego mają w sobie buraki i dlaczego warto je jeść? Buraki odtruwają i stymulują odnowę organizmu. Można je jeść na wiele sposobów. Na surowo, gotowane, pieczone i oczywiście w formie wywaru, czyli tradycyjnego barszczu.

Od dawien dawna spożywano liście buraka, ale jego korzeń ponoć pierwsi docenili starożytni Rzymianie, którzy wierzyli, że intensywnie czerwony kolor dodaje sił do walki i oczyszcza krew.

Buraki: co zawierają, dlaczego są zdrowe?

Buraki to cenne źródło kwasu foliowego (substancja ważna dla kobiet planujących ciążę), witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu. Duża zawartość żelaza sprawia, że jedzenie tych warzyw zalecane jest w przypadku anemii i do poprawienia wyników morfologii krwi.

100 g korzenia buraka zawiera aż 9,5 g węglowodanów (bardzo dużo jak na warzywa) i tylko 38 kcal. Dostarczają też błonnika (2,2 g), działają więc dobroczynnie na pracę układu pokarmowego, zwłaszcza na jelita.

W burakach jest też wiele aktywnych związków. Najcenniejsze z nich to antocyjany, które działają przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Niemniej ważna jest należąca do flawonoidów (silnych antyutleniaczy) betaina, która redukuje poziom homocysteiny w organizmie – odpowiedzialnej za powstawanie miażdżycy, zwiększającej ryzyko zawału serca, osteoporozy i choroby Alzheimera,  sprzyjającej powstawaniu zakrzepów, wylewowi krwi do mózgu. Ponadto betaina usprawnia funkcjonowanie wątroby, przez co ten narząd lepiej radzi sobie z przetwarzaniem tłuszczów i oczyszczaniem organizmu z toksyn. Nieoceniona zaletą betainy jest to, że chroni nerki. Bierze też udział w wytwarzaniu karnityny i podziałach komórek.

Buraki zawierają również dużo potasu i działają zasadotwórczo, czyli zobojętniają nadmiar soków żołądkowych wydzielanych po spożyciu produktów zakwaszających – to ważna informacja dla osób spożywających sporo mięsa, pieczywa, słodyczy. Dzięki temu zapobiegają m.in. nadkwasocie i zgadze.

Buraki: jak przyrządzać, by zachować cenne składniki?

Jeżeli chcesz, by buraki zachowały jak najwięcej cennych dla zdrowia składników, gotuj je w łupinie, którą zdejmiesz, gdy wystygną. Buraki można też piec w całości w piekarniku - owinięte folią aluminiową lub pokrojone i przełożone np. plasterkami cebuli lub jabłek w naczyniu żaroodpornym. Buraki zachowają intensywny kolor, jeśli sól dodasz na końcu gotowania.

Artykuły z tej kategorii