Przepisy na Halloween: zupa dyniowa z jabłkami

2021-03-29
Zupa dyniowa, czyli krem z dyni
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem podana w wydrążonej dyni to świetny pomysł na Halloween
łatwy
45 min
4

Zupa krem z dyni to świetny przepis na Halloween, zwłaszcza podana w niecodzienny, trochę makabreskowy sposób. Sprawdź, jak zrobić zupę krem z dyni i jabłek podawany z serem gorgonzola i orzechami włoskimi. 

SKŁADNIKI

  • pół kilograma upieczonej dyni bez skóry
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 1 łyżki oleju roślinnego
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • mała papryczka chili
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj około 1 kilograma dyni. Warzywo umyj i pokrój na 6 części, usuń pestki. Tak przygotowaną dynię ułóż na blasze, skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
  • Dynię piecz przez około godzinę lub do czasu aż będzie miękka.
  • Łyżką wydrąż miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Teraz odmierz ilość potrzebną do zupy dyniowo-jabłkowej.
  • Przygotowanie zupy: Podgrzej olej w większym garnku i dodaj cebulę. Cebulę smaż do momentu zeszklenia, a następnie dodaj starty czosnek, imbir i przekrojone na pół chili. Wszystko smaż około 2 minut.
  • Teraz dodaj jabłka (obrane, pokrojone w kostkę i bez pestek). Smaż wszystko przez około 4-5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2-3 łyżki bulionu.
  • Teraz należy dodać upieczoną dynię. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
  • Do gotującego się wywaru dodajemy bulion tak, by sięgał ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem.
  • Gdy warzywa zmiękną, trzeba zmiksować wszystko na gładkie puree.
  • Zupę można podawać z niewielką ilością pokruszonego sera gorgonzola i orzechami włoskimi.