Halloween: krwiste babeczki [sprawdzony przepis]

Halloween: krwiste babeczki [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krwiste babeczki znakomicie wpisują się w estetykę Halloween

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Halloween to czas dobrej zabawy i organizacji wszelkiego rodzaju przyjęć. Na pewno motywem przewodnim na takich imprezach jest coś szczególnie przerażającego i odrażającego. My proponujemy - nie aż tak straszne z wyglądu, ale na pewno smaczne - krwiste babeczki z nadzieniem malinowym.

Składniki

  • ciasto:

  • 2 jajka

  • szklanka cukru (zwykle jest to 3/4 szklanki, ale ze względu na kwaśne maliny warto użyć trochę więcej)

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 szklanka śmietany 18 proc. lub w wersji light jogurty naturalnego

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • nadzienie:

  • opakowanie zamrożonych malin

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ubijamy na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wszystkie płynne składniki - śmietanę (jogurt) i olej. Mieszamy, aż się wszystko ze sobą dokładnie połączy.

  • Następnie do wymieszanej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie tylko tyle, aby składniki się ze sobą połączyły. Pamiętajmy, że ciasto nie musi być całkiem gładkie, mogą w nim znajdować się drobne grudki.

  • Kiedy ciasto zostanie już wstępnie wymieszane, dodajemy do niego rozmrożone maliny (wystarczy garść lub dwie - nie może być ich za dużo, aby nie zepsuła się struktura ciasta). Pozostałe ucieramy na sitku (by pozbyć się pestek), dodajemy cukier.

  • Następnie nakładamy ciasto (razem z malinami) do papierowych papilotek (do ok. 3/4 wysokości).

  • Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 25-30 min.

  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu polewamy babeczki przecierem z malin (dosyć obficie).

Ocena: 0