Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami

2021-03-29
Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Idealnie soczyste i sosiste eksalopki z pieczarkami w sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami to doskonałe danie obiadowe. Można je podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g sznycli z filetu z piersi indyka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 250 g pokrojonych pieczarek, świeżych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml  białego wina
  • 200 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połóż pierś z indyka na desce, przykryj folią spożywczą lub plastikową torbą i zbij za pomocą tłuczka do mięsa, aby uzyskać sznycle równej grubości, o  około 1 cm. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Mąkę wymieszaj ze sproszkowanym czosnkiem.
  • Sznycle z pierś z indyka panieruj w mieszance mąki i czosnku, nadmiar strzepnij, a następnie umieść na patelni.
  • Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.
  • Wyjmij indyka na talerz i zmniejsz ogień pod patelnią do minimum.
  • Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty, aż grzyby zaczną się karmelizować.
  • Dodaj sok z cytryny, wino, śmietanę i mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą. Mieszaj i podgrzewaj do zagotowania, około 1-2 minut.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.