Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami

2021-03-29
Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • 750 g wołowiny na gulasz
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka np. odmiany Gala
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 1 l bulionu wołowego
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 l białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z gruby dnem rozgrzać olej i dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia.
  • Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażyć do zrumienienia.
  • Dodać liście laurowe, tymianek, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i jabłka. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.
  • Wlać wino, zagotować, a następnie dodać bulion. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
  • Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem wina.