Wołowina w piwie: pomysł na smaczne duszone mięso

Wołowina w piwie: pomysł na smaczne duszone mięso

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wołowina duszona z dodatkiem ciemnego piwa nabiera smaku i aromatu, staje się bardziej esencjonalna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Podajemy sprawdzony przepis na mięso wołowe  duszone w piwie. Dzięki temu słodko-gorzkiemu dodatkowi, jakim jest piwo, wołowina staje się bardziej soczysta i aromatyczna.

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny na gulasz,

  • 1 l wywaru warzywnego,

  • 0,5 l ciemnego piwa,

  • 3 marchewki pokrojone w talarki,

  • 3 cebule pokrojone w duże kawałki,

  • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki,

  • 2 listki laurowe,

  • 1 ząbek czosnku,

  • kilka gałązek świeżego tymianku,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej w dużym rondlu.

  • Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone cebule i seler naciowy w talarkach.

  • Kiedy wołowina będzie wysmażona, posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem i podlać całość piwem.

  • Smażyć jeszcze na dużym ogniu przez minutę, a następnie zmniejszyć ogień, dodać listki laurowe, marchewki pokrojone w talarki i zalać całość bulionem warzywnym.

  • Dusić około godziny, aż mięso będzie gotowe.

Ocena: 0