Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych

2021-03-29
Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych
Autor: Shutterstock Delikatna wątróbka w pomidorowym sosie bogatym w smaki i aromaty
średni
10 min
4

Wołowa wątróbka w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem to pyszne danie z dość taniego gatunku podrobów. Tajemnica delikatności dania tkwi w usunięciu grubej błony pokrywającej wątrobę. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątroby wołowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 biała cebula, drobno posiekana
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki mielonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych, 400 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wątroby usunąć pokrywającą ją błonę. Pokroić na paski lub kawałki. Zalać mlekiem i odstawić na co najmniej 30 minut. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do zeszklenia.
  • Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 1 minutę.
  • Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zamieszać i smażyć 3 minuty.
  • Odsączyć wątróbkę i dodać do sosu na patelni. Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać z ryżem lub kaszą.