Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych

Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna wątróbka w pomidorowym sosie bogatym w smaki i aromaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowa wątróbka w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem to pyszne danie z dość taniego gatunku podrobów. Tajemnica delikatności dania tkwi w usunięciu grubej błony pokrywającej wątrobę. 

Składniki

  • 1 kg wątroby wołowej

  • 0,5 szklanki mleka

  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana

  • 1 biała cebula, drobno posiekana

  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę

  • 0,5 łyżeczki tymianku

  • 0,5 łyżeczki oregano

  • 0,5 łyżeczki rozmarynu

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżka papryki mielonej

  • 1 puszka pomidorów krojonych, 400 g

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wątroby usunąć pokrywającą ją błonę. Pokroić na paski lub kawałki. Zalać mlekiem i odstawić na co najmniej 30 minut. 

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do zeszklenia.

  • Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 1 minutę.

  • Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zamieszać i smażyć 3 minuty.

  • Odsączyć wątróbkę i dodać do sosu na patelni. Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

  • Podawać z ryżem lub kaszą. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8