Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W kuchni znamy wiele wypróbowanych połączeń smakowych, które zawsze się sprawdzają. Wieprzowina dobrze smakuje w towarzystwie jabłek, chrzanu czy musztardy. A jeszcze lepiej, gdy wszystko połączymy razem. Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami to przepis na pyszny rodzinny obiad, po którym całować was będą po rękach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 sznycli z szynki lub łopatki wieprzowej, czyli ok. 600 g
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 6 łyżeczek musztardy stołowej lub tyle ile jest kotletów
- 6 łyżeczek chrzanu tartego lub tyle ile jest sznycli
- 12 plasterków wędzonego boczku surowego
- 150 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić i popieprzyć.
- Każdy rozbity sznycel posmarować 1 łyżeczką musztardy.
- Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na "ósemki".
- Na każdy sznycel położyć po kawałku jabłka, obok niego łyżeczkę chrzanu. Zwinąć w rulonik. Tak powstałe roladki owinąć 2 plasterkami boczku.
- Formę do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć roladki, pomiędzy nie włożyć pozostałe cząstki jabłka. Zalać śmietaną.
- Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ziemniakami z wody lub pureé ziemniaczanym oraz kapuścianą surówką.