Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym

Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowe kotlety z kostką najlepiej smakują w wyrazistym musztardowym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym rozpływają się w ustach. Kotlety w sosie ze śmietaną i musztardą można przyrządzić ze schabu z kością, schabu środkowego, karkówki lub szynki. Z dużych kawałków mięsa, które można pokroić na plastry. Wieprzowe kotleciki, sznycelki i eskalopki świetnie współgrają z pikantną gorczycą. 

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kością lub 4 kotlety karkowe lub 4 plastry z szynki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 cebula lub pół szklanki cebulek szalotek

  • 100 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml śmietany 30%

  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć, oprószyć mąką.

  • Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kotlety z obu stron. Odłożyć. 

  • Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę. 

  • Gdy cebula jest już uduszona, dodać bulion, śmietanę, musztardę i rozmaryn. Zagotować.

  • Ponownie kotlety przełożyć do patelni, przykryć pokrywką i dusić 20-30 minut. 

  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1