Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym

2021-03-29
Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym
Autor: Shutterstock Wieprzowe kotlety z kostką najlepiej smakują w wyrazistym musztardowym sosie
łatwy
45 min
4

Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym rozpływają się w ustach. Kotlety w sosie ze śmietaną i musztardą można przyrządzić ze schabu z kością, schabu środkowego, karkówki lub szynki. Z dużych kawałków mięsa, które można pokroić na plastry. Wieprzowe kotleciki, sznycelki i eskalopki świetnie współgrają z pikantną gorczycą. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością lub 4 kotlety karkowe lub 4 plastry z szynki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula lub pół szklanki cebulek szalotek
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć, oprószyć mąką.
  • Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kotlety z obu stron. Odłożyć. 
  • Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę. 
  • Gdy cebula jest już uduszona, dodać bulion, śmietanę, musztardę i rozmaryn. Zagotować.
  • Ponownie kotlety przełożyć do patelni, przykryć pokrywką i dusić 20-30 minut. 
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.