Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą: pyszne danie z wątróbki

2021-03-29
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą: pyszne danie z wątróbki
Autor: materiały prasowe Knorr Tak przygotowana wątróbka zrobi furorę na domowym przyjęciu
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa jest nie tylko bardzo wartościowa odżywczo, lecz także... tania! A co więcej, można zrobić z niej naprawdę wyrafinowane dania. Najlepszy przykład: wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą. Podajemy sprawdzony przepis!

źródło: mat. prasowe Knorr

SKŁADNIKI

  • 300 g wątróbki z indyka
  • 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 ml mleka 2%
  • 15 suszonych śliwek
  • 80 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 5 dużych cebul
  • 100 g oscypka wędzonego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak.
  • Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je, aż nieco wystygnie.
  • Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki szwarcwaldzkiej przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.
  • Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.
  • Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.