Udka w pomarańczach: przepis na duszone udka kurczaka

2021-03-29
Udka w pomarańczach: przepis na duszone udka kurczaka
Autor: mat. prasowe Diamant Udka z kurczaka w pomarańczach  są doskonałym daniem na rodzinny obiad
łatwy
35 min
4

Udka w pomarańczach mają oryginalny smak, są soczyste i aromatyczne. Kombinacja smaków - słonego, słodkiego i kwaśnego doskonale pasuje do kurczaka. Tak przygotowane udka wyśmienicie smakują z ryżem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 6 dużych udek kurczaka
  • 1 seler naciowy
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 łyżeczki cukru
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka doprawić solą, oboma rodzajami papryki i pieprzem. Odstawić na co najmniej 20 minut.
  • Cebulę pokroić w piórka. Ząbki czosnku zmiażdżyć. Pomarańcze obrać. Marchewki oraz selera pokroić na plasterki.
  • Udka obsmażyć na rozgrzanej oliwie, po 3-4 minuty z każdej strony. Dodać cebulę, czosnek oraz rozmaryn.
  • Przełożyć z patelni do naczynia z pokrywką. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, skropić też mięso octem balsamicznym. Dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, w razie potrzeby  dolewając wody.
  • Po tym czasie dodać do mięsa selera i marchewkę, posłodzić (można zamiast  cukru użyć miodu lub melasy). Dodać pokrojoną pomarańczę i dusić do miękkości - ok. 10 minut.
  •