Sycąca pierś kurczaka z fasolą i chorizo
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pierś kurczaka uduszona z białą fasolą i chorizo to sycące danie dla całej rodziny. Soczyste mięso skąpane w pomidorowym sosie, do tego pożywna fasola i pełna hiszpańskiego temperamentu paprykowa kiełbasa smakują wybornie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
- 1 puszka białej fasoli
- 100 g chorizo lub innej paprykowej kiełbasy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie piersi pokroić jeszcze na 2 lub 3 sznycle. Zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość.
- Sznycle z piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ostawić na 30 minut.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej, krótko smażyć pierś kurczaka, wystarczy do lekkiego zrumienienia. Odłożyć na bok.
- Na tłuszcz w rondlu dodać pokrojone w półplasterki chorizo i smażyć 1-3 minuty. Dodać drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Dodać suszoną paprykę, cząber i oregano. Następnie wlać pomidory. Zagotować.
- Dodać odcedzoną fasolę, na wierzchu ułożyć usmażone filety. Przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut.
- Podawać posypane natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.