Sycąca pierś kurczaka z fasolą i chorizo: przepis na jednogarnkowy obiad

Sycąca pierś kurczaka z fasolą i chorizo: przepis na jednogarnkowy obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywne i pyszne danie z kurczaka, fasoli i chorizo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka uduszona z białą fasolą i chorizo to sycące danie dla całej rodziny. Soczyste mięso skąpane w pomidorowym sosie, do tego pożywna fasola i pełna hiszpańskiego temperamentu paprykowa kiełbasa smakują wybornie. 

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety

  • 1 puszka białej fasoli 

  • 100 g chorizo lub innej paprykowej kiełbasy wieprzowej

  • 2 cebule

  • 2 papryki

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki pieprzu czarnego

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie piersi pokroić jeszcze na 2 lub 3 sznycle. Zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość. 

  • Sznycle z piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ostawić na 30 minut.

  • W głębokim rondlu rozgrzać olej, krótko smażyć pierś kurczaka, wystarczy do lekkiego zrumienienia. Odłożyć na bok. 

  • Na tłuszcz w rondlu dodać pokrojone w półplasterki chorizo i smażyć 1-3 minuty. Dodać drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Dodać suszoną paprykę, cząber i oregano. Następnie wlać pomidory. Zagotować. 

  • Dodać odcedzoną fasolę, na wierzchu ułożyć usmażone filety. Przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut. 

  • Podawać posypane natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5