Fantastyczne mielone w koszyczkach - doskonały i niedrogi hit imprezowy
Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonale soczyste mięso i nieziemski smak - medaliony wieprzowe w sosie curry
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry to pyszne danie z piekarnika. Łatwy sposób na eleganckie danie.
Składniki
600 g polędwiczek wieprzowych
12-15 plasterków boczku wędzonego
250 ml śmietany 30% tłuszczu
200 g śmietany 18%
20 g koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz i chili do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm, to będą nasze medaliony, przyprawić solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą.
Każdy plasterek, medalion, owinąć boczkiem.
Medaliony ułożyć w naczyniu do zapiekania.
W naczyniu wymieszać obie śmietany z przyprawą curry, koncentratem pomidorowym i natką pietruszki.
Mieszaniną śmietany z przyprawami zalać medaliony.
Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub kluskami.
Więcej przepisów z polędwiczkami wieprzowymi:
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe z ziołami