Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry

Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonale soczyste mięso i nieziemski smak - medaliony wieprzowe w sosie curry

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry to pyszne danie z piekarnika. Łatwy sposób na eleganckie danie. 

Składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych

  • 12-15 plasterków boczku wędzonego

  • 250 ml śmietany 30% tłuszczu

  • 200 g śmietany 18%

  • 20 g koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżka

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz i chili do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

  • Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm, to będą nasze medaliony, przyprawić solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą.

  • Każdy plasterek, medalion, owinąć boczkiem.

  • Medaliony ułożyć w naczyniu do zapiekania.

  • W naczyniu wymieszać obie śmietany z przyprawą curry, koncentratem pomidorowym i natką pietruszki.

  • Mieszaniną śmietany z przyprawami zalać medaliony.

  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.

  • Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub kluskami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5