Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym: najlepszy przepis na rodzinny obiad

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym: najlepszy przepis na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne mięso i pyszny sos, czynią z tej potrawy danie godne niedzielnego obiadu

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym to doskonały obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso i pyszny cebulowy sos o głębokim smaku. Do tego wystarczą ziemniaki lub kasza i orzeźwiająca surówka z kiszonki. 

Składniki

  • 2 żółte cebule obrane, pokrojone na pół i pokrojone w plastry w kształcie półksiężyca

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka oraz 4 łyżki bulionu wołowego

  • 4 kotlety wieprzowe z kością o grubości około 1 - 1 ½ cala

  • ½ łyżeczki soli koszernej

  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Roztop masło i olej na patelni na średnim ogniu. 

  • Przypraw obie strony kotletów wieprzowych solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i proszkiem czosnkowym. 

  • Smaż kotlety wieprzowe, około 6-8 minut z każdej strony, na złoty kolor. Przenieś kotlety wieprzowe na talerz.

  • Dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i podsmaż 3-5 minut, aż będzie szklista. Dodaj 4 łyżki wywaru wołowego i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, przez 12-15 minut, aż cebula będzie wyjątkowo delikatna i złocisto-brązowa.

  • Cebulę posyp mąką. Podgrzewaj mieszając przez około minutę. Dodaj pozostałą 1 szklankę bulionu wołowego i często mieszaj, aż masa się zagotuje. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

  • Ułóż kotlety wieprzowe z powrotem na patelni, polewając przygotowanym sosem wierzch kotletów.  Duś jeszcze około 20 minut.

  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. Nie zapominając o soczystej surówce z kiszonek. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6